dimecres, 21 de maig del 2008

Noticies de la crisi....


Segons les dades de l'INE, el primer semestre de 2008 l'economia espanyola ha crescut un 2'7%, si bé un poc més alta que la mitjana de la UE (2'2%), és mostra suficient de desacceleració econòmica. Aquest fet no treu que, a nivell de l'estat, els costos laborals vagen creixent 3 vegades menys que els beneficis empresarials, amb el que parlaríem d'increment de l'explotació laboral. A sobre cal afegir l'augment de preus durant els darrers mesos, principalment bens de primera necessitat, i el previsible increment de l'atur (al País Valencià s'han destruït els primers mesos de l'any 8.000 treballs en la construcció, i uns 18.000 a la industria, mentre que no ha crescut el sector serveis). Pel que la crisi està servida...

"els costos laborals vagen creixent 3 vegades menys que els beneficis empresarials, amb el que parlaríem d'increment de l'explotació laboral."


Segons el sindicat UGT del País Valencià, el número de treballadors i treballadores que ha hagut d'acollir-se al Fons de Garantia Salarial (FOGASA) s'ha incrementat un 140% entre l'abril de 2007 i el del present any. Les empreses que han acudit al FOGASA, per motius d'insolvència o regulació, han passat de 257 a 442. De 562 treballadors/es afectats passat any, passen a ser-ne 1.347. A les comarques de Castelló, l'organisme del FOGASA ha invertit vora 500.000 euros en salaris als treballadors/es.
Després de Catalunya, el País Valencià és la segona comunitat autònoma en increment de la demanda del FOGASA.

Al País Valencià es comencen a moure els moviments dels sindicats per fer front a la pròxima conjuntura de crisi. A la planta de la Ford d'Almussafes, avui dijous han començat les aturades contra les retallades de drets socials i laborals, promogudes pels sindicats CGT, PUT, CC.OO. Uns 1.000 treballadors han secundat l'aturada (40% plantilla). Segons els sindicats, s'han aconseguit aturar algunes línies de muntatge durant els torns, i és preveu seguir amb les accions.
A les comarques de Castelló, sembla ser que ja està més clara, si no es fan arrere demà mateix, la vaga al sector del taulell. Aquesta setmana UGT i CC.OO han presentat la convocatoria d'una vaga intermitent per als dies 9 al 13 de juny, 23 al 27 de juny, i 7 a 11 de juliol. La setmana vinent està previst començar assemblees de fàbrica per informar els treballadors. Els principals arguments són la postura intransigent de la patronal ASCER, que vol flexibilitzar la jornada laboral, un increment de salari ridícul (ipc + 0'2%) i retallar altres drets laborals i socials.